NAKON MESIĆEVE LEKCIJE, SRPKINJE I SRBI POHRLILI U SVOJ GLAVNI GRAD SARAJEVO

Prije pet godina gostovali smo sa sarajevskom predstavom “Pobuna u Narodnom pozorištu” u Brčkom. U jednom trenutku sam svratio u mali restoran koji se nalazi pored brčanskog Doma kulture. Restoran se zove “Romansa”, vlasnici su posvećeni pravoslavlju, ako je suditi po ikonoma i krstovima koji su bili, ukusno, postavljeni po zidovima. Naručio sam sendvič za ponijeti. Jedna veoma ljubazna gospođa mi je napravila sendvič, a onda je u veliku kutuju natrpala mnogo domaćih kolača koji su divno izgledali. Pružila mi je sendvič i kutiju s kolačima i rekla: “ Nemamo baklave kao sarajevske, ali ni ovi kolači nisu loši”. Bio sam zapanjen, i dirnut. Ovo nije uvod za “dramu sa sretnim krajem” iz prehodnog posta. To nije bio početak međunacionalne romanse u BiH. Ovaj događaj nije simboličan. To je bio samo jedan stvarni događaj između dva stvarna pojednca, stanovnika ove zemlje. Događaj kojeg se sjećam s toplinom.

Tri godine kasnije u banjalučkom Narodnom pozorištu gostovali smo sa predstavom “Klasni neprijatelj”. Publika je bila potresena predstavom o nasilju među mladim ljudima u ovoj zemlji. Narednog dana, Luka Kecman, docent na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, napiso je u “Glasu Srpske” da je ta predstava bila anti-srpski šamar Banjalučanima i da sam njome zatvorio sebi vrata u Banjoj Luci. Kad sam ga poslije toga sreo na Festivalu MES u Sarajevu, rekao sam mu: “Luka, zašto ste to napisali? Vi dobro znate da to nije tačno. Vi znate da nisam išao u Banja Luku da pravim rat, nego mir. A da li ću ići u Banja Luku i dalje, odlučiti ću ja, a ne Vi.” Docent Kecman se zacrvenio i samo je šutio.

Pominjem ova iskustva ramišljajući o onome što je Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske izjavio ovih dana u Beogradu: «Ono što ja očekujem od službenog Beograda, to je onaj prvi korak koji sam ja napravio. Ja sam rekao Hrvatima u BiH: ‘Vaša država je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo, svoju politiku izvolite kreirati u BiH’. Tu poruku Srbima još nismo čuli iz Beograda, da neko kaže ‘Srbi iz BiH, ne entiteta nego BiH, vaša domovina je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo, svoju politiku kreirajte s druga dva naroda u Sarajevu'…” prenose Sarajevo-x i Dnevni avaz.

Koliko god ova izjava bila kao “mehlem na dušu” mnogih Bošnjaka i kao “gorki sirup” za bosanske Hrvate, ima nečeg veoma patronizirajućeg, gotovo arogantnog u ovoj izjavi. Građanima BiH, u ovom slučaju Srbima, a prethodno Hrvatima, treba neko drugi iz Beograda, odnosno Zagreba, da kaže koja je njihova domovina i koji je njihov glavni grad. Možda se discipliniranje može razumjeti u slučaju g. Dodika, koji uporno pokazuje nepoznavanje geografije ponavljajući da je njegov glavni grad Beograd i da je Sarajevo Teheran. Ali za veoma mnogo bh.građana ima nešto uvredljivo u lekcijama g. Mesića. Nisam primjetio da je g. Mesić proveo vrijeme npr. u razgovorima sa građanima srpske nacionalnosti u BiH da bi saznao šta oni misle.

Politički, g. Mesić adresira kontradikciju u politici Republike Srbije. Predsjednik Boris Tadić, izjavljuje da je vitalni interes Republike Srbije da BiH bude cjelovita država. Istovremeno, Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske kaže da je BiH neodrživa. Dakle ili g. Dodik kompromitira Republiku Srbiju takvim izjavama ili g. Tadić ne govori istinu. Ostaje nejasno zbog čega g. Tadić insisitra da u važnim prilikama pokaže koliko mu je g. Dodik važan i blizak. Tako prvo mjesto do g. Tadića u svečanoj loži na utakmici Srbija – Francuska, zauzima g. Dodik. Prilikom posjete Beogradu Dmitrija Medvedeva, predsjednika Ruske Federacije, pored g. Tadića s jedne strane sjedi g. Medvedev, a s druge strane g. Dodik. Neobično je da je u ovoj važnoj prilici g. Tadić između svoje supruge i dr. Mirka Cvetkovića, predsjednika Vlade Republike Srbije, izabrao g. Dodika. Nije samo pitanje političkog neukusa da g. Tadić šeta premijera jednog od entiteta u BiH u diplomatskim susretima u Beogradu, nego je to ponižavanje i demokratije u BiH i njenog državnog protokola. Oba predsjednika susjednih država ovakvim izjavama i postupcima izražavaju veoma nisko mišljenje o svima nama. Mi smo, prema njima, politički neandertalci i tupavi stanovnici neke tupave zemlje.

Da li smo mi sami najviše doprinijeli takvoj slici? Kako to Sarajevo pokazuje stanovnicima ostalih gradova i sela iz BiH da je ono njihov glavni grad? Možda mnogi Bošnjaci očekuju da Srbi iz RS-a dođu u Sarajevo i kažu: “Dragi Bošnjaci, ljubazno vas molimo da prihvatite našu najdublju potrebu da Sarajevo bude i naš glavni grad. S ljubavlju, vaši Srbi.” Možda bi to naročito trebali uraditi oni bh. Srbi koji imaju 19, 24 ili 27 godina i nikada nisu bili u Sarajevu. Uz to, šta je Banja Luka Sarajevu? Grad odakle su protjerani Bošnjaci i Hrvati i u kojem je srušena Ferhadija. Ima li još nešto, osmi toga? Šta ćemo sa svim onim Banjalučanima mlađim od trideset godina, a to je otprilike pola Banje Luke, koji jedva da se i sjećaju rata? Šta ćemo sa onim Banjalučanima koji se sjećaju sa zahvalnošću kako je Sarajevo suosjećalo i pomagalo Banjoj Luci poslije zemljotresa 1969? Je li Banju Luku čini g. Dodik ili je čine Banjalučani? Šta mi znamo o njima? Kada su Haris Silajdžić i Željko Komšić, članovi Predsjedništva BiH, otišli u neki grad u RS-u i razgovarali sa građanima? Je su li im ikada rekli da su oni i njihovi predsjednici? Da li je ikada jedan bošnjački ili hrvatski političar otišao u Banju Luku i rekao: “Sanjam o danu kada će se djeca iz RS-a i djeca iz Federacije igrati zajedno”? Da li u BiH postoji ijedan program bilo koje vlade koji predviđa bolje upoznavanje mladih iz oba entitea? Odgovori na ova pitanja nisu teški. Oblasti u kojem kontakata ima su, naravno, ekonomija, sport, i estrada. U kulturi postoji izvjesna razmjena, ali ni Banja Luka ne pomaže previše u tome. Filmovi “Grbavica” Jasmile Žbanić i “Snijeg” Aide Begić bili su odbijeni za prikazivanje u RS-u. Oba filma, kao i mnogi drugi, a također i mnoge predstave, bili su izvrsno primljeni u Beogradu. Festival MES redovno poziva predstave iz Banje Luke u svoje programe. Predstave iz Federacije mnogo rjeđe budu pozvane u Banja Luku. Međutim, najstvarniji i najvažniji kontakti se dešavaju na individualnom nivou. Kada se izborimo protiv vlada i medija koji su jako trude da spriječe ove kontakte, možda nećemo morati slušati pridike predsjednika susjednih nam država. Možda ćemo tada ćemo moći da se upoznamo, kao ljudi. I da kreiramo svoju zajedničku državu i svoje zajedničko Sarajevo i svoju zajedničku Banju Luku. Ništa ne možemo izgubiti, vrijedi pokušati. Predsjedniče Mesić, Vaša država je Republika Hrvatska, a Vaš glavni grad je Zagreb. Predsjedniče Tadić, Vaša država je Republika Srbija, a Vaš glavni grad je Beograd.

41 komentar

 1. Otvoreno govoreći te barijere u nama je i najteže i najlakše porušiti.Kao i mnogi tako i ja u svojoj branši odlično saradjujem sa mnogim ljudima iz RS-a,ali neka nevidljiva zadrška je uvijek prisutna. Osjeti se u zraku. A onda dodje Dodik i pored dva postojeća b-h vaterpolo kluba (Bosna i Neum) na otvorenje bazena pozove Partizan i Vojvodinu….
  Dakle odlično rečeno da će vlasti i dalje činiti sve da ove odnose učine još gorim, hladnijim i suvišnim a energija koja se ulaže u regeneraciju tih odnosa je na plećima pojedinaca i često krivo shvaćena.
  Možemo se pouzdati jedino u najnepouzdaniji mogući faktor a to je vrijeme…

 2. skeptik sam, i jedni i drugi i treći iskreno žele samo svoje prćije, a oni koji bi spajali, imaginarni građani, ne čine više od 5 % stanovništva, i po svim ostalim aspektima su irelevantni
  ne bih da nipodaštavam, ali po provincijama oni koju učestvuju u kulturi recimo već su dovoljno od većine anatemisani, ono neudate za mal ocvale apotekarke (da li ovo iz mene izleti kakav fetiš:)), lokalni pjesnici isl
  zaista je najjalovije se protivu ljudske gluposti borit, tako je stamena 🙁

 3. Odlican tekst, tesko mogu politicari, bilo sta da urade. Njihovi politicki bodovi se dobivaju tako sto se narod razdvaja, tako sto se narod mrzi. Ovi na vrhu, svi su oni isti, vole zategnute odnose, vole miris rata (naravno cast izuzecima). Oni ce, do mi patimo, sjesti jesti janjetinu, svinjetinu, pice pivu, rakiju, vino. Mi cemo da pisemo tekstove, mi cemo pokusavati prosvjetiliti narod. Jos nesto, narod donosi dosta toga iz kuce. Kod kuce se omladina nauci da ne vidi dalje od svog nosa, tako vec 10-15 godina umjesto musliman, katolik ili pravoslavac, dobijes titulu balije, ustase ili cetnika.
  Ja se krecem u takvim drustvima 21-a mi je godina i znam dobro kako ko se ponasa i zbog cega. Razmisljanja su ona “gdje ces tamo, ubice te”.

 4. Nije loš tekst, samo brate preblag, treba postaviti stvari na svoje mjesto od početka.
  Prvo treba konstatirati da je ideja cjelovite BiH koja još uvijek tinja u neki patriotama kakav sam i sam svedena na minimum. Zašto, pa zato što je npr. samo nekoliko metara od centra glavnog grada te BiH i zgrada njenih institucija granica VELIKE SRBIJE, koja je nažalost stvorena i legalizirana u dejtonu 1995 godine.
  Ovo što sad krvoločni ZLOČINAC imena dodik i njegov također krvoločni pokrovitelj tadić rade je samo logičan slijed događaja koji su se zbivali u procesu stvaranja VELIKE SRBIJE, 1990 – 1995, dakle oni su samo nastavili “put kojim su krenuli isti zločinci milošević i karadžić, a to je put potpunog zatiranja svega što nije pravoslavne vere i što nema obilježje srpstva”
  Treba samo naglasiti da su sadašnji krvoloci dodik i tadić zločinci većeg kalibra nego ova dvojica koja su harala 90-ih, jer svoje zločinačko fašističke namjere ostvaruju na puno prljaviji način.
  Najugroženija populacija u svemu ovome su oni koji se osjećaju Bosancima i Hercegovcima i koji još neopravdano gaje nadu u bolju budućnost, jer bolje budućnosti na ovom prostoru nema.
  Dakle da rezimiram, VELIKA SRBIJA postoji BiH ne postoji, koja tragedija jebo te… ali je još veća tragedija što mi to nismo shvatili, te treba reći već poznatu poštapalicu “znam ja nas jebem ja nas”!!!

 5. kao prvo pozdrav,
  kao drugo jedna kritika, naime treba “pogledati” i namjeru gospodina Mesica, te je ne shvatati onako kako kome odgovara. zna se sta je gospodin Mesic htio da kaze i ja, kao pojedinac, ga podrzavam u potpunosti, ali u potpunosti.
  kao trece, podrzavam i u potpunosti da bi predsjednici drzave trebali da imaju kontakt sa manjim entitetom (gradjanima), naravno, mislim na gospodina Harisa i za mene najveceg gospodina, gospodina Zeljka, ali treba znati da ce u tom slucaju opet oni izgubiti vlast, da ce doci neki novi dodikovci i rasturiti jos vishe. evo gospodin Komsic je “dosao” bosnjacima i objasnio da je on i njihov predsjednik, ali ga hrvatski dio sad vishe ne zeli…stoga, sta bilo-nista!
  kao cetvrto, molim Vas nemojte ovog sljama dodika nazivati gospodinom, ja cak ne mogu ni da mu ime i prezime pishem velikim slovima.
  a na kraju, kao peto, pozdrav opet! 🙂

 6. apsolutno se slazem sa zalosnom cinjenicom da nam je politicka scena katastrofalna i da vec godinama pusimo istu pricu i iste lazi. Licno mislim da jedini radikalni pomak upravo moze da napravi samo kulturna spona(koju svakako politicari nemaju).Jedini izlazi u ovakvim besmislenim i bezazlenim situacijama su “revolucije”. Ova nasa bi se trebala nazvati “kulturnom revolucijom” ! Dakle, ujedinimo umjetnost i sport,ujedinimo obrazovni i kulturni aspekt i ukinimo istoriju i vjeronauku. Uvedimo futuristiku u skolama umjesto istorije(sto bi Rambo Amadeus rekao) ili ekologiju kao predmet umjesto vjeronauke,a djecu o religiji ucimo u nasim domovima.
  Zivjela revolucija !!!

 7. Harise ne treba nama govoriti ni Dodik ni Tadić gdje mi pripadamo. Naša duša dobro zna gdje pripada i kojem Bogu se moli. I Sarajevo nikada neće biti naš grad, manite se više te priče i use i u svoje kljuse. Kome treba grad sa zelenim trotoarima i zašto nas trebate kad smo mi četnici!? Neka to bude sljedeća tema vašeg bloga.

 8. zatvorili ste oči pred tim da su banjalučani zorno pokazali svoje mišljenje o svojoj domovini ,već nebrojeno puta…mesićeva lekcija sigurno neće izazvati nikakvu promjenu kod bosanskih srba iz rs,ali niti uvlačenje kojim se vi koristite ,sigurno neće imati nikakav efekat…

 9. Kada predsjednik drzave, koja je u parlamentu donosila, a potom i sprovodila rasne zakone, daje savete potomcima onih cije je pretke tamanila kroz koncentracione logore, sta i kako treba da rade i prema cemu da se okrenu, govori o, najblaze receno, nedostatku ukusa. Zamislite kada bi Angela Merhel sugerisala Palestincima i Izraelcima kako da rese svoj sukob? Tako nesto je nezamislivo. Ipak, ovde predsjednik jedne drzave daje sugestije gradjanima druge drzave. Da li to znaci da predsjednik Srbije treba da poruci npr. Bosnjacima da treba da se okrenu hriscanskim korjenima da se ne zanose sa neprirodnim islamom? Ah, da to ne bi bilo umjesno.
  Ako zakljucka moze biti treba nam mnogo vise uvazavanje, a manje “cackanja mecke” i provokacija.

 10. Ja o ovome govorim vec godinama…Bosnjacki politicari uopste ne pruzaju ruku zajednickog zivota Srbima iz RS-a i onda se pitaju zasto su ovi ovakvi…A nove generacije se radaju koje Dodik uci da mrze Bosnu…
  Kad si ti Harise Silajdzicu otisao u Banjaluku i prosetao se njom…To je tvoja drzava isto..
  Pa i ako te neko pljune na ulici, nema veze…

 11. Zaboravljate da BiH uopste nije Republika kao sto su to Srbija i Hrvatska. Zaboravljate da BiH nije drzava Muslimana (tz Bosnjaka) vec i Srba i Hrvata. Zaboravljate da Republika Hrvatska i Republika Srbija po ustavu moraju da se brinu o svome narodu koji zivi vam Srbije i Hrvatske, a specialno o Srbima i Hrvatima u ovoj danasnjoj BiH. Srbi su ovdje konstitutivni narodi, i vi nemate sta da kazete Srbiji da se ne mjesa, jer mi hocemo da se mjesa u sve poslove Republike Srpske, kao sto vecina hrvata hoce da se Hrvatska malo vise angazuje oko njihovog projekta zvanog HR Herceg Bosna. I jos jednom, u Bosni i Hercegovini ne zive Bosanci i Hercegovci vec Srbi, Hrvati i tz Bosnjaci i poneke manjine!

  Zelim vam sve najbolje u federalnom Sarajevu, ali dalje prste od nase Republike Srpske i bice mirna Bosna, zajedno mozemo samo kao jedna drzavna zajednica, i kao takva mozemo biti uspjesni! 🙂

 12. ma ne mogu odoljeti da se ne tuspasim. Fakat. kada sve saberem i oduzmem onda ipak sve može stati u jednu rečenicu koju je gore već napisao Gost_2518. dodao bih samo da isto vrijedi i za sve ostale teme: no plaho sikiriki. Fakat. sve ide svojim tokom u BiH i to je jedina i nepobitna istina. sve ostalo je demagogija. lijep pozdrav autoru bloga.

 13. Harise, ako Vi sebe smatrate glupim, i uvredom sto je Mesic napomenuo bosanske hrvate kojoj zemlji pripadaju, to je vec vasa stvar. Miaslim da Vam komentarisanje političke situacije jako lose ide od ruke. a to i ne prilici jednom reditelju vaseg ranga. Ako Vasa predstava ujedini narod kao sto je i Ćirina “šuplja”, onda će to biti veliki podvig za bh pozoriste iz bilo kojeg entiteta.
  i samo ste svjesni da hrvati u kiseljaku nadomak sarajeva vise vole hrvatsku i navijaju za hrvatsku reprezentaciju, govore ikavicu, preziru sve sto je bosansko i sto nema šahovnicu. E takvim pacijentima treba mesic da ih napomene koja je to njihova država.
  tako da ovaj vas post smatram neutemeljenim. A vama zelim jos puno dobrih predstava poput hamleta i klasnog neprijateja. Pozdrav

 14. Harise,
  Potpisala se nova Jalta, a Ti se još zamlaćuješ sa pitanjima koja su prevaziđena tačkom: “Administrativna uprava nad ratnim plijenom”…

  Nego, nisi Ti više u tim godinama da se ćudiš i pišeš analize koje svi znamo, nego spadaš u generaciju i intelektualnu elitu (šta god to značilo) koja pred narod treba izaći sa konkretnim, sintetiziranim prijedlozima…

  Djeca se bave analitičkim fantaziranjima, a sijeda glava bi trebala biti konkretnija u zaključku i mobilizirajućem prijedlogu.

  Dosta više crnog presipanja iz šupljeg u prazno, depresije, mulja i kala. Gdje je vizija, gdje je platforma, šta misliš postići izapranim dijagnozama?

  Potpis: Strošići

 15. Ne treba zaboravljati da su potpisnici Dejtonskog sporazuma (i) tadašnji predsjednici susjednih država, što svakako ima svoju težinu ukoliko cijelu priču posmatramo u kontekstu: “Šta on nama/njima/ikome pametuje!”

  Naravno da Srbi neće potrčati u SA jer im je to Mesić toplo preporučio. Vjerujem da ni on sam ne misli kako je njegova riječ od presudnog značaja za njihove odluke. ( Ne bi oni potrčali ni u verziji da im je to isto i sam Tadić rekao.)
  Ali nam lijepo vaspitanje, je l’ tako, nalaže da se dobrim namjerama ne gleda u zube!

 16. Zahvaljujem se na blagom, emotivnom, ljudskom i racionalnom tekstu koji ste podijelili sa nama..

  Ovo je zaista samo na individualnom planu moguce. Uliva nadu ! Rijetke su konstruktivne i bas dobronamjerne kritike.

  Ponosna sam sto sam Bosanka, ali moja BiH i njihova BiH nisu ista, ali vasa svakako.

  S postovanjem RS-BiH

 17. Ja vas dosta postujem i kao rodjeni sarajlija sam se dosta razocarao u nas sistem.Volio bih da se vratim u moj rodni grad,dodar sam strucnjak i mislim da bih dosta pomogao nasem narodu a za to imam snage i pozetivne energije ali gdje se vratiti jer u stanu od mog rahmetli oca zivi direktor Spahic iz elektroprivrede a mi se evo vec 5 godina borimo da povratimo nase.Mati mi je bosanska srbkinja poslje smrt oc ase je vratila u nas stan,ali poslje rata je bio pritisak na sve srbe tako da se je vratila kod mene u Francusku i to je iskoristila elektroprivreda i lazno se potpisala u nase ima da se odricemo stana.Neki novinari su pokusali da naprave clanak o tome ali su bili presjeceni jer iza Spahica stoji islamska zajednica na celu sa Cericem i Edhemom.Ja se osjecam kao bosanac,takav sam bio takav cu i umrjeti ali sto je danas dobar musliman onaj koji zivi i ima polozaj direktora ili onaj koji je izvlacio nas narod u ratu iz BiH.zASTO SBI NEMOGU DA SE VRATE I DA LI NEKO U NASOJ DRZAVI IMA MUDA DA STANE NA REP SVIM TIM LOPOVIMA.

 18. evo cak i na blogu se moze vidjeti odraz bosanske zbilje i realnog stanja. Dakle, ljudi koji imaju internet, citaju blog se ovako primitivno izrazavaju..vrijedjau autora, pljuju po njegovim predstavama koje najvjerovatnije ni vidjeli nisu..bez ijednog argumenta, bez sposobnosti da se obrazlozi razlicito misljenje, ako ga uopste imaju. Upravo zbog jako velikog broja ljudi, stanovnika nase domovine, koji velicaju nacionalisticke simbole pozivajuci se na maticu i sl..zbog toga je potreban “coban” koji ce ovce otjerati s livade kojoj ne pripadaju.

 19. Najbolje je u ovoj “analizi”, koja ni blizu najobicnoj analizi i nije, je da u prvoj recenici krije ono na cemu se njen temelj zasniva. Glasi ne pratim, nisam poznavalac, ali cu svoje neznanje opravdati necim vec.

  Strasno.

  Lijep pozdrav i puno pravde

 20. Mislim, stvarno ima u Bošnji nešto što ga razlikuje od normalnog svijeta. Šta – ne znam. Nisam intelektualac kao g. Pašović, ali nakon ovog njegovog teksta padaju mi na pamet dvije par epizoda koje odslikavaju to `nešto´.
  Piše svojevremeno jedan BH književnik na radu u susjednoj nam zemlji, kako je pjevač ovdašnji i poznati u vrijeme dok su padali gradovi na Drini, dok su ubijani ljudi u Zvorniku, Višegradu, Foči, …. dok su kolone nevoljnika spašavajući živu glavu bježale od svojih kuća, dakle tada je dotični pjevač izjavio `Bosni je sada najpotrebnija ( slušaj sad ! ) – PJESMA´.
  Druga epizoda je od nešto ranije. Godina ‘91. Obruč oko Vukovara nije još stegnut, `JNA´ prati pohode pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji i zakucava njihova osvajanja, `sprečavajući međunacionalne sukobe´. Tu i tamo padne pokoja, tada još minobacačka granata na Vukovar, valjda kao zagrijavanje i najava onoga što će da se desi.
  Kao reakcija na ta dešavanja, kreće organizovani vikend izlet naših građana
  ( k'o gledam Bošnjaka ) iz sjeveroistočne Bosne, koja je zapucala na lice mjesta, valjda da urazumi `zaraćene strane´ šta li. Naoružani zastavama SFRJ, hranom pićem i beskrajnom naivnošću i logisticirani sa nekih 3,5 tone goriva poklonjenih od nekog tada još svježeg vlasnika benzinske stanice iz da li Srebrenika, da li Gradačca ili Doboja. A tamo, u Slavoniji, blato, bradati dobrovoljci, minobačke eksplozije, PAT-ovi, `neutralna i svenarodna´ JNA, PAM-ovi, nevidljivi neprijatelj. Brže-bolje se ta mutava, mada dobronamjerna, ekspedicija vrati nevesela i neobavljenog posla svojoj, pokazaće se, još samo koji mjesec sigurnoj kući.
  Spemenutoj ekspediciji se može pripisati nedostatak iskustva, što se ne bi moglo reći za g. Pašovića, i sviju nas, naravno. Ipak, on tjeram nekim bošnjačkim refleksom dijeli `šamar lijevo i šamar desno´ – za svaki slučaj.
  E, sad što se Stipe Mesić sasvim jasno odredio i prema ulozi svoje države u proteklom ratu, i prema svom zloćudnom prethodniku, a spomenuti Tadić nije, to našeg režisera ne smeta. Ne smeta mu ni što Tadić, ta koštunica s prigušivačem ( da se naslonim na sjajnog Nenada Čanka koji je svojevremeno izjavio da je Vojislav Koštunica – Šešelj s prigušivačem ). Ne smeta mu ni što u Srbiji na čelu sa spomenutom koštunicom čak 64% građana protiv isporučivanja đeneral-zlotvora Hagu.
  Ili se možda Haris P. dodvorava građanima u RS ? Kao povratnik, mogu g. Pašoviću reći: `Dobiće on i kolača, i tufahija i pomoće mu se ako bude trebalo, ama ne diraj im RS. E, sad zašto – odvelo bi nas daleko. Sve od jednog dr-a Safeta Halilovića ( kao pojave ) i političkog prostora gdje bauljaju takve kreature, s kojima ne znam ko može da se identificira, pa preko institucionalizovanog apartheida, do miliona i miliona eura kojim država Srbija podmazuje uspjehe svojih sportista, nastavljajući stazama Srpske Pravoslavne Crkve, a sve u borbi za srpske duše, nešto prema kojima su federalni šarani sasvim bespomoćni, ako imaju i svijest o tome.
  E, da. Jedna od zadnjih vijesti. Na Mesićev intervju u `Peščaniku´ emisiji sjajnog B-92, javila se i koštunica. Procijedila je ( onako tiho, da niko ne čuje ) da Srbi u susjednim državama treba da su lojalni građani. Fino od precednika Srbije, ama da ne ne bi Mesićevog intervjua, ne bi ni toga.

 21. ocekujete da Snijeg aide begic bude prikazan u republici srpskoj a taj film recimo sadrzi vise nacionalizma i fundamentalizma da ne kazem i fasizma nego svi srpski filmovi zajedno…u njemu su srbi prikazani kao neka niza vrsta kao majmuni neki…kako te nije stid…a i film je los generalno…za razliku od filma jasmile zbanic koji je pravi evropski film sto govori i nagrada koju je dobio. to je dobar film i on treba biti prikazan u RS-u ali nije jos doslo vrijeme za to…

 22. Zadnjih mjeseci pratim intenzivno bosanske forume i političke teme.Nacionalna prepucavanja su sve žešća a određeni trendovi diskutanata dovoljno profilirani da se ustvrdi djelovanje suptilne nacionalne propagande(promidžba po jednakopravnoj uporabi hrvatskog jezika).
  Glavna teza u cca 65% diskutanata na npr;sarajevo-x portalu je:”Ako bosanski katolici i bosanski pravoslavci misle da su hrvati i srbi,treba da se isele iz BiH”.Da je ovakova budalaština izrečena od nekoliko diskutanata,ajde nije me briga,ali,kad je to stav 65% njih,onda,dolazimo do zaključka o TRENDU koji je imputiran jednoj mladoj generaciji i koji će dodatno trovati psihu ovih naroda u budućnosti.
  Istina je kako Sarajevo postaje grad za sebe u smislu težnje ka diktatu ostalim stanovnicima BiH što trebaju biti,kako se izjašnjavati,kojoj suludoj ideji davati podršku.Ljudi izvan Sarajeva su daleko normalniji i realniji.Gadljivo je ponavljati frazu o “multietničnosti sarajeva” a verbalno “istjerivati nepoćudne srbe i hrvate”.Sarajevo iritira bahatim nastupom i pametovanjem bez pokrića i dugoročno radi sebi štetu.

Komentariši